Homepage»Novinky na webu»Zásady bezpečného sportování v horkém počasí

Zásady bezpečného sportování v horkém počasí

Pondělí 1.července 2019 v 08:00h Přečteno: 2263 x

Pokud k milovníkům outdoorových aktivit všeho druhu patříte i vy a nehodláte si je odepřít ani za horkého počasí, vezměte si alespoň k srdci následující doporučení. Provozování letní sportů je zábavné, ale současně velmi náročné. Díky našim radám minimalizujete případná rizika.

Rozhodující je vhodná denní doba

Bez ohledu na to, zda máte právě v plánu delší projížďku na kole, nebo některý z oblíbených adrenalinových sportů, nesportujte v době největšího horka. Ideální jsou ráno, pozdní odpoledne a večer, kdy teploty nejsou tak vysoké jako kolem poledne.

Na co byste si měli dát pozor, je skákání do studené vody, když jste právě rozehřátí. Hrozí při něm riziko kolapsu!

Netlačte na pilu a nechte tělo, ať se pozvolna přizpůsobí

Dobrá zpráva je, že v případě delšího období tropických teplot se organismus poměrně rychle adaptuje a snáší horko mnohem lépe než střídání chladnějších a horkých dní. Přesto se nesnažte o extrémní výkony hned první den, a to ani tehdy, když provozujete poklidný rekreační sport v zahraničí – pokud jste doposud sportovali v mnohem nižších teplotách, může vám zvýšená fyzická aktivita způsobit nevolnost či slabost. Což v praxi znamená riziko zranění i při provozování méně náročného sportu.

Doplňování tekutin je základ

Při sportování se výrazně zvyšuje tepová frekvence a tělo produkuje mnohem více potu. Nezapomeňte proto průběžně doplňovat tekutiny – ideálně čistou vodou pokojové teploty. Ochladí vás mnohem lépe než studený nápoj.

Nedostatek tekutin způsobuje bolesti hlavy, slabost, pocit únavy a v horším případě poruchy vědomí.

Roli hraje také oblečení

Jakmile teploty vyskočí vzhůru, přirozeně na sobě máme jen to nejnutnější. Na čem však skutečně záleží, jsou vlastnosti materiálů, ze kterých je váš sportovní outfit vyroben. Vyhýbejte se těžším, neprodyšným tkaninám a naopak volte látky, které umožňují pokožce dýchat a dobře sají pot.

Z hlediska barevnosti jsou mnohem lepší světlejší odstíny, protože oproti tmavým nepřitahují sluneční paprsky.

Nepodceňujte péči o pokožku

Kůže je největší orgán, který nám poskytuje ochranu před okolními vlivy četně slunečních paprsků. Proto si zaslouží odpovídající péči, a to především za horkého počasí.

Než vyrazíte za sportem, nezapomeňte na nezakrytá místa aplikovat kvalitní opalovací krém a po návratu si dejte sprchu a pleť vyčistěte – předejdete tím zanášení póru nečistotami. A určitě vám prospěje lehký hydratační krém, který pokožce dodá živiny a připraví ji na náročnější klimatické podmínky.

Dodržíte-li všechna doporučení, budete se při sportování v horkém počasí cítit mnohem lépe. Tak či tak vždy myslete na svou bezpečnost, nepouštějte se do aktivit, při kterých se cítíte nejistě a v případě potřeby si sjednejte si připojištění extrémních sportů.

Zdroj: PR článek.