Homepage»Novinky na webu»Znáte tyto 4 druhy alergie? A co pomáhá?

Znáte tyto 4 druhy alergie? A co pomáhá?

Úterý 12.června 2018 v 16:00h Přečteno: 1891 x

Alergie je jednou z velmi častých chorob, označovaných jako civilizační. Organizmus člověka při ní přehnaně reaguje na látky, které jsou v okolním prostředí běžné a u ostatních lidí reakce nevyvolávají – alergeny. K nejčastějším alergiím, které nás dokážou důkladně potrápit, patří senná rýma, pylová alergie, alergie na slunce nebo alergie na laktózu. Je možné poradit si s nimi i bez klasické léčby prášky, inhalátory a podobně?

Co je vlastně alergie?

Alergie je druh poruchy imunitního systému. Jedná se o přecitlivělost organizmu, který pak neadekvátně silně odpovídá na podněty z vnějšku. Alergeny spustí alergické reakce různých orgánů – dýchacího ústrojí, očí, trávicí soustavy a dalších. Alergie jsou bohužel stále častější, v budoucnu jimi bude postižen každý druhý člověk. Proto je stále důležitější posilování imunity. Mnohdy nám mohou pomoci i přírodní léky – i když alergii nevyléčí, mohou výrazně pomoci a ulevit od nepříjemných alergických projevů.

Pomoc nabízí příroda

Jako základní podpora při posílení imunitního systému se nabízí především

  • vitamín C
  • bioflavonoidy
  • vápník a hořčík
  • ginkgo biloba
  • extrakt ze zeleného čaje
  • colostrum (mlezivo)
  • probiotika a mnoho dalších

Ideální formou, jak tuto podporu získat, je dostatek ovoce a zeleniny ve stravě nebo použití extraktů rostlin ve formě kapek, inhalací, čajů a podobně. Každý druh alergie však vyžaduje něco jiného.

Vypořádejte se sennou rýmou a pylovou alergií

Kvetoucí trávy a pylová zrnka dalších bylin mohou vyvolat silnou reakci – rýma, kašel, zarudlé oči. Tyto druhy alergie mohou přejít až k astmatu. Prevencí je omezení kontaktu s alergeny, časté sprchování, nošení slunečních brýlí, pobyty u moře, důkladný úklid a zbavení se prachu. Kromě prostředků doporučených lékaři lze využít také homeopatickou léčbu. Ta se zakládá buď na léčbě pouze samotné alergie nebo na posílení celkové vitality. V tom případě bývá zlepšení trvalé. Homeopatika lze ještě podpořit vhodnou stravou, která působí protizánětlivě – tedy zelené potraviny, vitamíny C a B, pozor je potřeba dát na pšeničnou mouku nebo mléko – ty někdy k rozvoji alergií přispívají.

Alergie na slunce přichází s prvními paprsky

S prvním jarním sluníčkem se mnoha lidem dostavují potíže s alergií na slunce. Po slunění se objeví vyrážka v podobě teček, vyrážek, pupínků nebo puchýřků. Vyskytuje se především na rukou, ve výstřihu či na krku. Vzniklé červené mapy jsou nevzhledné a svědí. Kromě speciálních opalovacích přípravků a antihistaminik lze použít i dětský pudr, prospívá také koupel v moři a časté promazávání pokožky. Jako prevence může být doporučena zimní návštěva solária, to je však potřeba konzultovat s lékařem.

Co s alergií na laktózu

Alergie na laktózu patří k potravinovým alergiím. Organizmus postiženého člověka nedokáže vstřebávat bílkovinu z kravského mléka, trpí průjmy, ekzémem, trávicími i dýchacími potížemi. Pomůže vyřazení kravského mléka z jídelníčku a jeho nahrazení rostlinným nebo kozím mlékem. Cenným lékem při léčbě alergií je colostrum, tedy mlezivo. To zlepšuje stabilitu střeva absorbování živin, působí proti zánětům a celkově posiluje imunitu. V případě alergie na laktózu je vhodnější používat kozí kolostrum, kravské by mohlo působit problémy.

Zdroj: PR článek.