Homepage»Novinky na webu»Zprávy Aktuálně radí: Jakou barvou vymalovat ložnici?

Zprávy Aktuálně radí: Jakou barvou vymalovat ložnici?

Pátek 22.března 2019 v 04:00h Přečteno: 2452 x

Aktuálně: Pro vytvoření příjemného a útulného prostředí hraje barva důležitou roli. Ačkoliv záleží na individuálním vkusu a barevném cítění každého člověka, je vhodné barvy do ložnice pečlivě uvážit. Designérské trendy je věc jedna, ale abychom se cítili příjemně, to je věc druhá. Ne vždy se nám musí módní výstřelky trefit do vkusu. Při výběru barev pro výmalbu prolomujete to, co s vámi daná barva dělá. Není žádnou novinkou, že barvy ovlivňují zdraví i lidskou psychiku.

Infopress doporučuje: Barvu vybírejte podle velikosti interiéru

Různé barevné kombinace mají nemalý vliv na vnímání prostoru. Barvy studené, které se do ložnic doporučují nejčastěji (modré, fialkové, zelené) dokáží prostor opticky zvětšit, proto se hodí zejména do menších místností. Ložnici pak zútulníme pomocí teplejších barev prostřednictvím nábytků a doplňků. Barvy teplé naopak místnost zmenšují a vytvářejí pocit bezpečí, ale také stísněnosti, použijí-li se do malé ložnice.

Zpravodajský portál R1 Morava uvádí: Barvami neutrálními jsou pak šedá, černá, bílá a mají universální využití. Pozor však na výrazné kontrasty. Důležitou roli hraje rovněž výška stropu. Tam, kde je příliš vysoký strop můžete nechat stěny světlejší a strop tmavší. Tmavý strop + tmavá podlaha a světlé zdi rozšíří místnost a opticky sníží strop. Toto však neplatí pro malou ložnici, tam ponechte stěnám i stropu světlý odstín.

Novinky Zprávy radí: Kolik barev lze použít?

Nikdo si určitě nepřeje, aby jeho ložnice připomínala cirkusový stan. Budete-li se držet při výmalbě dvou odstínů, které se vzájemně doplňují, nemáte co pokazit. Maximální doporučovaný počet barev jsou tři, zde už se však počítají i doplňky. Pamatujte na staré dobré pravidlo, že méně mnohdy znamená více a nepřežeňte to. Příliš barevná ložnice by neposkytovala prostor pro odpočinek a relaxaci. A o to především v ložnici jde.

Zdroj: PR článek.