Homepage»Povodně»Déšť zvedl hladiny řek v Libereckém a Zlínském kraji

Déšť zvedl hladiny řek v Libereckém a Zlínském kraji

Středa 1.září 2021 v 08:46h Přečteno: 2390 x

Vydatné deště zvedly hladiny řek v Libereckém a Zlínském kraji. Smědá ve Višňové na Liberecku byla v úterý několik hodin dokonce na třetím povodňovém stupni, voda však nenapáchala škody. Přívaly vody vzedmuly i hladiny Labe ve Špindlerově mlýně a Úpy v Trutnově na první a druhý povodňový stupeň. Ve středu se na povodňový stupeň dostalo několik vodních toků ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity platil na pěti místech na Vsetínsku.

Hladina Rožnovské Bečvy v Horní Bečvě dnes v 7.30 dosahovala 73 centimetrů, první stupeň povodňové aktivity tam začíná platit od úrovně 70 centimetrů. V Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí byla ve stejném čase na 187 a 204 centimetrech, první stupeň povodňové aktivity tam vstupuje v platnost od dosažení hodnoty 170 a 200 centimetrů. Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích setrvávala v 7.30 na hodnotě 172 centimetrů, tedy dva centimetry nad spodní hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

V posledních desítkách minut už však hladiny většiny toků ve Zlínském kraji zůstávají v setrvalém stavu, místy i pozvolna klesají.

Smědá se podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve Višňové dostala na třetí stupeň na 190 centimetrech v úterý před 17:00 a kulminovala na 198 centimetrech. Pod úroveň třetího stupně se vrátila v 19:50. Podle údajů ČHMÚ za posledních 24 hodin napršelo nejvíce v Jizerských horách v okolí Smědavské hory, kudy Smědá protéká. Místy tam spadlo kolem 70 milimetrů.

Na první povodňový stupeň se Labe ve Špindlerově Mlýně dostalo v úterý ve 13:00, kulminace nastala zhruba o tři hodiny později. Hladina Úpy v Trutnově se nad hranici prvního povodňového stupně dostala v úterý v 16:00 a po 19:00 přesáhla o jeden centimetr hranici druhého stupně, která činí 110 centimetrů.

Zdroj: ČHMÚ

Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.