Homepage»Povodně»Meteorologové varují před povodněmi

Meteorologové varují před povodněmi

Pondělí 12.října 2020 v 11:16h Přečteno: 2000 x

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před vydatnými dešti a sněžením. Odborníci počítají s možným vzestupem hladin řek a rizikem povodní. Upozorňují, že vzhledem k nasycení území a předpokládaným srážkám bude docházet k překročení 1. stupně povodňové aktivity, na menších tocích nelze vyloučit i překročení 2. stupně.

 

Výstraha před deštěm platí od pondělní půlnoci do středečního poledne. Meteorologové očekávají i vydatné deště s úhrny do 60 milimetrů na většině území, napršet může během 24 hodin až 80 milimetrů srážek.

V důsledku srážek se budou zvedat hladiny toků. Dosažení druhého stupně povodňové aktivity se očekává zejména na Moravě a ve Slezsku.

 

V polohách nad 800 metrů může napadnout až 30 centimetrů sněhu. Sněžit by mělo ve všech horských oblastech kromě Šumavy. K dosažení 3. stupně povodňové aktivity by pak mohlo podle meteorologů dojít v oblasti Pardubic a Chrudimi.

 

Od pondělních 12:30 do úterních devíti hodin večer platí žlutý, nízký stupeň nebezpečí v těchto krajích:

  • Pardubický kraj (Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová)

  • Olomoucký kraj (Hranice, Jeseník, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Přerov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh)

  • Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín)

  • Moravskoslezský kraj (celý)

  • Jihomoravský kraj (Veselí nad Moravou)

Zdroj: ČHMÚ.