Homepage»Silné bouřky»Hurikán Ida míří na New Orleans

Hurikán Ida míří na New Orleans

Pondělí 30.srpna 2021 v 20:41h Přečteno: 1341 x

V neděli 29. 8. dorazí k pobřeží Louisiany hurikán Ida (Obr. 1), a to pravděpodobně jako hurikán 4. kategorie. Očekávají se rozsáhlé škody vlivem ničivého větru i záplav. Bude to přesně 16 let poté, co pobřeží Louisiany a zejména New Orleans zdevastoval hurikán Katrina (29. 8. 2005).

Tropická bouře Ida se vytvořila teprve ve čtvrtek nad Karibským mořem. Při svém postupu k severozápadu zesilovala a jako hurikán 1. kategorie přešla v noci na sobotu západní cíp Kuby, kde způsobila bleskové záplavy a sesuvy půdy. Při dalším postupu na severozápad bude nad velmi teplými vodami Mexického zálivu rychle nabírat na síle. V neděli večer dosáhne v bezprostřední blízkosti amerického pobřeží pravděpodobně 4. stupně Saffir-Simpsonovy stupnice (Obr. 2).

Nejhorší dopady se očekávají na jihovýchodě Louisiany a na jihu Mississippi. Vítr bude na pobřeží dosahovat více než 200 km/h (Obr. 3), nad pevninou sice zeslábne, přesto se v oblasti New Orleans nebo Baton Rouge očekávají v neděli večer průměrné rychlosti přes 100 km/h. V oblasti Mississippi se Ida stočí k severovýchodu a bude postupovat přes americké vnitrozemí jako hluboká tlaková níže. Vydatný déšť proto zasáhne rozsáhlou oblast Louisiany, Mississippi, Alabamy, Tennessee a Kentucky. Na jihovýchodě Louisiany mohou srážkové úhrny překročit i 400 mm, úhrny přes 150 mm postihnou pravděpodobně většinu státu Mississippi, jihovýchodní polovinu Louisiany a jih Alabamy (Obr. 4). V Tennessee a Kentucky se očekávají úhrny přes 100 mm. Rozsah záplav znásobí v pobřežních oblastech vzdutí moře, které na jihovýchodě Louisiany může dosáhnout až 4,5 metru. Zejména severovýchodně od středu hurikánu lze předpokládat i výskyt tornád.

Ida je v Atlantiku letošní 9. tropickou bouří. Není bez zajímavosti, že právě jména začínající písmenem I jsou ve statistikách atlantických hurikánů nejčastěji vyřazovanými jmény v důsledku katastrofálních následků. Z celkem 93 vyřazených jmen začínalo 11 na písmeno I, z toho 9 po roce 2001: Iris (2001), Isidore (2002), Isabel (2003), Ivan (2004), Ike (2008), Igor (2010), Irene (2011), Ingrid (2013) a Irma (2017). Podle nynějších předpovědí má Ida velkou šanci, že na tento seznam přibyde.

Zdroj: INFOMET.cz, CIRA CSU, NHC NOAA, Tropical Tidbits, Weather.gov, WPC NOAA, Wunderground.com.