Homepage»Silné bouřky»Hurikán Ophelia míří na Irsko, čekají se nárazy až 36 m/s

Hurikán Ophelia míří na Irsko, čekají se nárazy až 36 m/s

Pondělí 16.října 2017 v 07:14h Přečteno: 3205 x

Během dnešního dne se bude Ophelia stáčet více k severoseverovýchodu a dále slábnout. Vlivem nižší teploty Atlantiku a silnějšího západního proudění ve vyšších vrstvách atmosféry mezi 40. a 50. rovnoběžkou, které způsobí výrazný střih větru, se bude přetvářet v mimotropickou cyklónu. Přesto dorazí dnes ráno k irským břehům s větry o síle hurikánu 1. kategorie.

Hurikán Ophelia

Nárazy větru dosáhnou až 36 m/s

Irská meteorologická služba vydala na pondělí a noc na úterý výstrahu před silným větrem s nejvyšším stupněm nebezpečí (červená) pro hrabství Galway, Mayo, Clare, Cork a Kerry, průměrná rychlost větru bude pravděpodobně překračovat 80 km/h (22 m/s) a nárazy 130 km/h (36 m/s). Pro ostatní území je v platnosti výstraha s vysokým stupněm nebezpečí (oranžová), průměrná rychlost větru se bude pohybovat mezi 65 až 80 km/h a nárazy mezi 110 až 130 km/h.

Aktuální výstrahy irské meteorologické služby MET Éireann a britské služby Met Office na silný vítr pro Irsko na pondělí 16. 10. 2017 (zdroj: MET Éireann, upraveno)
Aktuální výstrahy irské meteorologické služby MET Éireann a britské služby Met Office na silný vítr pro Irsko na pondělí 16. 10. 2017 (zdroj: MET Éireann, upraveno)

Očekávají se rozsáhlé škody na majetku

Očekávají se rozsáhlé polomy, škody na budovách a v energetice. Na moři a v pobřežních oblastech doprovodí vítr vysoké vlny a v jejich důsledku i rozsáhlé pobřežní záplavy. Při dalším postupu k severovýchodu bude bouře částečně slábnout, pro Severní Irsko a části Skotska, Walesu a severní Anglie proto platí od pondělního odpoledne do úterního večera výstraha na silný vítr s nízkým stupněm nebezpečí (žlutá), nárazy větru se budou pohybovat většinou mezi 90 až 105 km/h, v pobřežních oblastech mohou dosáhnout až 130 km/h.

Zdroj: ČHMÚ, Infomet.cz.