Homepage»Silné bouřky»Medikán Zorbas míří k Řecku, nárazy větru dosahují až 35 m/s

Medikán Zorbas míří k Řecku, nárazy větru dosahují až 35 m/s

Pátek 28.září 2018 v 18:20h Přečteno: 2536 x

Ve Středozemním moři v prostoru mezi Lybií, Řeckem a Sicílií se během dneška prohlubuje výrazná níže, strukturou nápadně připomínající tropickou bouři či hurikán. Pro tento druh níží se vžilo pojmenování medican, jako zkratka slovního spojení „mediterranean huricane", tento konkrétně nese pojmenování Zorbas. Medikány mají obdobnou strukturu, ve vrcholné fázi vývoje lze pozorovat střed se zmenšenou oblačností, tzv. oko bouře, spirálovitě zatočené pásy oblačnosti roztahující se od středu. Intenzitou projevů se také blíží tropickým bouřím. Doprovázen je velmi silným větrem, vysokými vlnami a také intezivním přívalovým deštěm.

Během pátku se očekává postup k Řecku, dnes postihne ostrovy v Jónském moři, polostrov Peloponés a jižní část řecké pevniny, v sobotu se přesune dále na východ nad Egejské moře a nad západní pobřeží Turecka. Očekávají výrazné komplikace v letecké a námořní dopravě v oblasti. Enormní množství srážek povede nejspíše také k četným povodním.

První snímek přináší pohled z ruské polární družice METEOR MN2 z dnešního rána v 07:56 UTC. Další ukazuje předpověď postupu středu níže, kterou zpracovala společnost ESTOFEX.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.