Homepage»Silné bouřky»Na sever Čech řádila velmi silná bouřka s nárazy až 30 m/s

Na sever Čech řádila velmi silná bouřka s nárazy až 30 m/s

Sobota 12.srpna 2017 v 07:18h Přečteno: 5962 x

Hasiči v celém Královéhradeckém kraji měli v souvislosti s vytrvalým deštěm, bouřkami a nárazovým větrem hodně práce také během pátečního odpoledne a večera (souhrn zpracován do 20:00 hodin). Během tohoto období řešili více než dvě stovky událostí a například kolem sedmé hodiny večerní probíhalo aktuálně v jedné chvíli na území kraje okolo padesáti zásahů.

Radarové odrazy v 16:45h od ČHMÚ a bourky.cz
Radarové odrazy v čase 16:45 hodin. Zdroj: radar.bourky.cz & chmi.cz

Asi nejvážnější byla situace v obci Bohuslavice na Náchodsku, kde se kolem půl šesté odpoledne prohnala větrná smršť, která poškodila velké množství střech domů (některé střechy domů jsou zcela stržené), poničila stromy, ale také třeba autobusové zastávky a veřejné budovy.

Také na Rychnovsku se hasiči nezastavili. Už po poledni zasahovali na kraji lesního porostu v Kostelci nad Orlicí, několik stromů zde popadalo a hrozily i pády dalších. V půl šesté odpoledne najel vlak v Petrovicích do stromu spadlého v kolejišti. V té době se ve vlaku nacházelo asi padesát cestujících, nikdo z nich nebyl zraněn. Hasiči z Třebechovic pod Orebem odstranili popadané stromy v okolí trati a zpod lokomotivy.

Nejvyšší nárazy dle ČHMÚ

  • 31.3 m/s Sněžka - poštovna
  • 29.7 m/s Česká Skalice
  • 27.9 m/s Velichovky
Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje, ČHMÚ.