Homepage»Silné bouřky»Německé Krušné hory zasypaly kroupy

Německé Krušné hory zasypaly kroupy

Pondělí 30.května 2016 v 04:00h Přečteno: 3623 x

Užito slov pana Tomáše Mejstříka z Českého hydrometeorologického ústavu - sobota byla bouřlivá. Jak jste zajisté někteří zaregistrovali na odrazech z českých radarů, v prostoru mezi Jeseníky a Drahanskou vrchovinou se 28. května zdržovalo pásmo intenzivních srážek.

V tomto ohledu je nutné zmínit zajímavý kontrast:

Obec Obora u Drahanské vrchoviny obdržela o první víkendový den úctyhodných 97 mm dešťové vody - jednalo se o nejvyšší příděl v rámci celé České republiky.

Naopak v Brně, jehož centrum je od Obory vzdáleno cca 30 km, registrovali 28. 5. 2016 srážkový úhrn od 0 do 2 mm.

Na relativně malé ploše tím pádem skutečně velký nepoměr.

Nedělní odpoledne do Česka mnoho bouřek nepřineslo, s ohledem na nízkou oblačnost, která zafungovala jako rušička konvektivní činnosti, se ale není čemu divit. Pravda, na Šumavě bouřka k vidění byla, avšak její jádro se nacházelo na německé straně.

Sousední Sasko „problémy“ s oblaky nízkého patra nemělo, někteří Němci by je nicméně zřejmě uvítali. Proč?

V dopoledním čase se v německých Krušných horách začala formovat výrazná kupovitá oblačnost, v tomto případě bude platit „snímky z družice Meteosat řeknou více než tisíc slov“:

Pokud jste tuto bouřku sledovali na českém radaru, mohli jste v jejím jádru postřehnout srážky o intenzitě přes 100 mm/h, tj. ona bílá barva (jinak řečeno hodnota 60 dBZ). Mnohdy se jedná o signalizaci krupobití a i tentokrát tomu tak bylo.

Sílu sestupných proudů této bouřky naplno pocítilo město Eibenstock, které bylo zasypáno kroupami:

Zdroj: Kamil Sojka.