Homepage»Silné bouřky»V bouřkách napršelo téměř 70 mm srážek (Krnov)

V bouřkách napršelo téměř 70 mm srážek (Krnov)

Pátek 4.května 2018 v 06:41h Přečteno: 2736 x

Ve čtvrtek odpoledne a v noci na pátek se nad naším územím tvořily bouřky. Lokálně se vyskytly i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami přes 50 mm a kroupami. Příčinou bylo frontální rozhraní oddělující chladný vzduch na západě od teplého na východě našeho území.

Velmi silné bouřky se vyskytovaly zejména v Jihočeském a Moravskoslezském kraji, ojedinělé bouřky se vyskytly i v Olomouckém kraji. Nejvyšší úhrny za posledních 24 hodin zaznamenala stanice Krnov (69,5 mm) a Dětmarovice (67,1 mm) v Moravskoslezském kraji. V jihočeském kraji nejvíce naměřily stanice Chelčice (58 mm), Chlum u Třeboně (46.7 mm), Husinec (42,5 mm) a České Budějovice (41,9 mm). V Olomouckém kraji byl výrazný úhrn srážek zaznamenán na stanici Jevíčko (38,7 mm).

Sumarizace srážek za 24 hodin.

Ve čtvrtek krátce po poledni se začaly tvořit bouřky v oblasti Šumavy, později odpoledne i v Olomouckém kraji a na Vysočině. K večeru pokračovala významnější bouřková činnost jen v Jihočeském a Moravskoslezském kraji.
V Chlumu u Třeboně spadlo večer během pouhé hodiny 44,7 mm. V Krnově byl úhrn 69,5 mm dosažen během tří hodin. Po půlnoci bouřky ustávaly. Nad ránem doputovalo do Jihočeského kraje několik bouřkových buněk z Rakouska, ale při svém postupu na západ ustávají.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.