Homepage»Silné bouřky»V Čechách se v pondělí vyskytly supercelární bouře

V Čechách se v pondělí vyskytly supercelární bouře

Úterý 24.května 2016 v 07:00h Přečteno: 5050 x

První ozvěna nadcházejícího léta je za námi - po neděli, která se stala prvním tropickým dnem, následovalo pondělí, jež skrze zvlněnou studenou frontu dopřálo potěšení všem milovníkům bouří, a to hlavně v západní polovině Čech.

Jak již uvedl pan Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu, dne 22. května 2016 bylo v České republice naměřeno až 31,5 °C, a to v Řeži u Prahy. Ta si v sobotu 8. srpna 2015 připsala denní maximum v podobě rovných 40 °C - bude tento výkon v následujícím čtvrtletí překonán? Možná, spíše by ale přišlo vhod, kdyby byl smazán stále pokračující srážkový deficit, který je místně již značně vážný.

Tropy se v závěru předposledního květnového týdne konaly také v jiných lokalitách, na 31 °C dosáhl jak Staňkov, tak i Tuhaň a lehké pokoření hranice 30,0 °C se konalo i v Dobřichovicích (30,3 °C) a Neumětelích (30,2 °C). Zajímavostí může být, že například tuniská Džerba zaznamenala v neděli Tmax 31,1 °C, takže tu bylo o 0,4 °C chladněji než ve středních Čechách.

V pondělí 23. května byly hlavním tématem bouřky - i supercelární. Jedna taková byla zachycena webkamerou meteorologické stanice Českého hydrometeorologického ústavu v Doksanech:

Jednalo se o nejvýraznější konvektivní činnost od začátku tohoto roku, no co do její intenzity určitě. Pokud jste v průběhu pondělního odpoledne zaměřily své oči na odrazy českých radarů věnujícím se srážkám, mohli jste hlavně v jižním a jihozápadním sektoru Česka spatřit body hovořících o srážkách o intenzitě 60 dBZ - krupobití se opravdu konala.

A nebyla nevýrazná. Supercela snášela na Strakonicko kroupy o velikosti až 3 cm, kroupové žně se však konaly také na Českobudějovicku:

Z masivních cumulonimbů ale nevypadávaly pouze ledové projektily, došlo taktéž na přívalové srážky. Velmi bohatý srážkový úhrn byl pozorován třeba na Berounsku - za 60 minut, konkrétně mezi 16:00 až 17:00, napršelo bezmála 43 mm vody. Celkový pondělní srážkový úhrn tu pak činili téměř 90 mm, což rozhodně není málo.

Jmenujme ještě některé další zajímavé hodinové úhrny srážek:

  • 32 mm, Borovno (jihovýchodně od Plzně)
  • 32 mm, Konstantinovy Lázně
  • 31 mm, Ústí nad Labem
  • 28 mm, Verneřice (Děčínsko)
  • 24 mm, Chelčice (Strakonicko)

Dodejme rovněž, že pondělí nabídlo v Česku více jak 23 000 blesků - tím byl překonán 13. duben a jeho více než 7 000 blesků.

Na závěr ještě několik fotek z Hořovic:

Zdroj: Kamil Sojka.