Homepage»Upozornění»Adventní neděle přinese mrznoucí déšť s tvorbou ledovky

Adventní neděle přinese mrznoucí déšť s tvorbou ledovky

Neděle 18.prosince 2016 v 09:42h Přečteno: 1899 x

V neděli bude od severu postupovat přes naše území tlaková níže ve vyšších vrstvách atmosféry. V noci na pondělí bude počasí u nás ovlivňovat tlaková výše nad střední a jihovýchodní Evropou.

Při teplotně inverzním zvrstvení atmosféry se budou v neděli přes den vyskytovat na většině našeho území srážky. ČHMÚ předpokládá, že zejména v Čechách a na jihozápadě Moravy se bude jednat o déšť se sněhem nebo déšť, který bude při teplotách slabě pod 0 °C vytvářet ledovku.
Na severní Moravě a ve Slezsku budou převažovat spíše sněhové srážky, takže nebezpečí tvorby ledovky zde bude nižší. Vzhledem k tomu, že se bude během dne teplotní inverze rozrušovat, bude pravděpodobnost tvorby ledovky klesat i v Čechách a na jižní Moravě.

Večer a v noci na pondělí budou teploty klesat na +1 až -3 °C, takže se bude místy tvořit náledí nebo zmrazky. Opět lze očekávat jeho četnější tvorbu v Čechách a na jihozápadě Moravy.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Při ledovce a náledí budou neošetřené komunikace kluzké. Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
  • V případě jízdy autem sledovat dopravní zpravodajství.
Zdroj: ČHMÚ.