Homepage»Upozornění»Bouřky mohou lokálně zvednout některé hladiny menších řek

Bouřky mohou lokálně zvednout některé hladiny menších řek

Středa 1.června 2016 v 11:23h Přečteno: 3394 x

Nad střední Evropou se bude udržovat nevýrazná oblast nižšího tlaku vzduchu.

Ve středu 1. června se v odpoledních a večerních hodinách vyskytnou místy i silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a zesílením větru. Bouřky budou slábnout později večer.

Upozornění od ČHMÚ

Při výskytu lokálních intenzivních srážek bude docházet zejména na menších a středních tocích k přechodným rychlým vzestupům hladin (v závislosti na intenzitě srážek) s možností dosažení nižších stupňů SPA. Přesná lokalizace srážek není možná, ale vzhledem k předchozím srážkám, nasycenosti území a vyšší pravděpodobnosti výskytu srážek jsou nejrizikovější oblastí povodí horní Otavy a povodí horní Vltavy. V těchto oblastech mohou vést k vzestupu hladin nad úroveň SPA i srážkové úhrny 20 – 30 mm / 3 - 6 hodin. Doporučujeme sledovat aktuální vývoj hydrometeorologické situace.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků silných bouřek:

  • Při přívalovém dešti může voda rychle stékat ze svahů, rozvodnit malé toky nebo zaplnit jindy suchá koryta. Docházet může k zatopení podjezdů, sklepů a jiných nízko položených míst.
  • Nárazový vítr může pohybovat volně uloženými předměty, poškodit lehké stavby (stany, altány), lámat větve stromů.
  • Je vhodně dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Aktuální situaci a vývoj bouřek lze sledovat na meteorologických radarech ČHMÚ, např. na radar.bourky.cz nebo prostřednictvím mobilních aplikací.
Zdroj: ČHMÚ.