Homepage»Upozornění»Čechy zasáhnou silné bouřky, v nárazech vítr může dosáhnout až 90 km/h

Čechy zasáhnou silné bouřky, v nárazech vítr může dosáhnout až 90 km/h

Sobota 7.srpna 2021 v 17:37h Přečteno: 1082 x

V podvečerních až večerních hodinách by měl z Bavorska postoupit nejprve nad Šumavu, Pošumaví a část jižních Čech souvislý pás bouřek. Na čele tohoto systému by se kromě výrazných srážek měly vyskytovat především silné nárazy větru. Během večera a první poloviny noci by se měl tento systém přesunovat poměrně rychle přes střed Čech dále k severovýchodu. Nevylučujeme však ani okrajové zasažení Plzeňského kraje, Vysočiny a Pardubického kraje (proto byla oproti včerejšímu dni výstraha mírně rozšířena směrem na východ).

Ve východních oblastech dotčeného území bude největší riziko zejména nárazů větru, výrazné srážky se zde budou vyskytovat s menší pravděpodobností. Zde platí výstraha nejnižšího, žlutého stupně.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Systém bude mít pravděpodobně tendenci během noci slábnout, jak se bude pohybovat dále směrem k severovýchodu do oblasti s nižší vlhkostí, a riziko nebezpečných jevů se tedy bude částečně snižovat.

Hlavní rizika:

Na čele systému nárazy větru (až kolem 90 km/h).

Lokální přívalové srážky (krátkodobé úhrny až kolem 50 mm) s možností rozvodnění toků. Vlivem přívalového deště a nasycenosti povodí může v bouřkami zasažených oblastech docházet k rychlému vzestupu hladin zejména na menších tocích s dosažením 1. a 2. SPA, výjimečně i 3. SPA. Největší riziko dosažení vyšších stupňů povodňové aktivity je v Praze, Středočeském a Libereckém kraji.

Zdroj: ČHMÚ.