Homepage»Upozornění»Čeká nás první vydatné sněžení, na horách i přes půl metra

Čeká nás první vydatné sněžení, na horách i přes půl metra

Úterý 3.ledna 2017 v 13:01h Přečteno: 3955 x

Kolem tlakové níže nad Skandinávií k nám proudí studený a vlhký vzduch od severozápadu. Ve středu 4.1. bude přes naše území přecházet k jihovýchodu okluzní fronta.

Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka

V severovýchodní polovině našeho území občasně sněží, na horách trvale. V průběhu úterního večera a noci na středu se sněžení rozšíří na celé území a na horách zesílí. Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka 5.1. Maximální výška sněhové pokrývky za toto období se bude v nižších polohách pohybovat do 7 cm převážně mokrého sněhu, ve vyšších polohách při celodenním mrazu napadne 5 až 20 cm prachového sněhu. Na horách bude sněžit trvale a vydatně, napadne 20 až 50 cm nového prachového sněhu, v Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách připadne místy i přes 50 cm za dva dny.

Sumace srážek za 24 hodin ve středu
Předpokládané množství nového sněhu v cm za 24 hodin ve středu. Zdroj: infomet.cz

Pozor na zmrazky a náledí

Do středečního večera se v polohách do 400 m n. m. přechodně vyskytnou srážky smíšené nebo dešťové a sníh bude při kladných teplotách odtávat. Ve středu večer a v noci na čtvrtek se budou místy vytvářet zmrazky nebo náledí.

Vítr zesílí, na horách v nárazech i kolem 30 m/s

Po většinu období bude foukat čerstvý, v noci na středu a ve středu 4. 1. přechodně až silný vítr. Nejsilnější vítr předpokládáme od úterního večera do středy dopoledne, kdy budou nárazy dosahovat v nižších polohách hodnot kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h). Vítr zmírní během čtvrtka 5. 1., nejdříve v Čechách, později i na Moravě a ve Slezsku.

Při větrném počasí a intenzivním sněžení se budou až do čtvrtečního večera vytvářet od středních poloh (nad 500 m n. m.) sněhové jazyky, na horách závěje.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů při silném větru, tvorbě vysoké sněhové pokrývky, sněhových jazyků, závějí a náledí:

  • Doporučuje se zimní výbava, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.
  • Při cestách do hor nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Je vhodné mít ve vozidle teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a občerstvení.
  • Při cestování sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně, nutno počítat s prodloužením doby jízdy.
  • Na horách očekáváme sněhovou kalamitní situaci.
  • Ve sněhových bouřích se vyskytnou náhlé poryvy větru, náhlý pokles dohlednosti (bílá tma), tvorba nové sněhové pokrývky a sněhových jazyků, jízda může být velmi obtížná a nebezpečná.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz). Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné.
  • V nižších polohách se budou lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky. Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.