Homepage»Upozornění»Českou republikou se prožene vichřice, na horách orkán

Českou republikou se prožene vichřice, na horách orkán

Neděle 10.března 2019 v 11:10h Přečteno: 1606 x

Nad střední Evropou pokračuje čerstvé západní proudění a v něm bude přes střední Evropu postupovat frontální systém.

V neděli během odpoledních hodin bude opět zesilovat jihozápadní až západní vítr, největší nárazy očekává ČHMÚ v neděli večer a v noci na pondělí, a to 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), na frontě lokálně až 30 m/s (110 km/h), na horách 30 až 35 m/s (110 až 125 km/h). Během pondělí 11.3. bude vítr slábnout.

Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek. ČHMÚ očekává, že nejvyšší dosažené vodní stavy na některých úsecích řek v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice včetně Malše překročí 1. SPA, ojediněle se mohou přiblížit až k 2. SPA. Hladiny řek budou prudce stoupat během celé neděle. Kulminace očekává ČHMÚ v noci z neděle na pondělí. V pondělí se po ochlazení bude situace na horních úsecích řek rychle uklidňovat.

ČHMÚ doporučuje

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:

  • Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit stavební jeřáby apod.
  • Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).

Doporučení ke zmírnění následků povodňových jevů:

  • Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).
Zdroj: ČHMÚ.