Homepage»Upozornění»Dnes nás zasáhnou silné bouřky, hrozí přívalové srážky

Dnes nás zasáhnou silné bouřky, hrozí přívalové srážky

Úterý 6.června 2017 v 11:44h Přečteno: 5138 x

Přes naše území bude odpoledne a večer postupovat od západu výrazná studená fronta. Před ní bude zejména na Moravu a do Slezska vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu.

Na studené frontě a před ní se budou během dnešního odpoledne a večera vytvářet bouřky.

V západní polovině Čech budou doprovázené nárazy větru o rychlosti 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), ojediněle i kroupami a srážkovými úhrny kolem 30 mm.

Ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytnout velmi silné bouřky s nárazy větru až 25 m/s (90 km/h), kroupami nad 2 cm a přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm.

Během večera a noci na středu bude bouřková činnost od západu ustávat.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.
Zdroj: ČHMÚ.