Homepage»Upozornění»Dnes se očekávají velmi silné bouřky, naprší až 55 mm srážek

Dnes se očekávají velmi silné bouřky, naprší až 55 mm srážek

Čtvrtek 24.května 2018 v 07:58h Přečteno: 2482 x

Počasí u nás bude od jihozápadu ovlivňovat nevýrazná oblast nižšího tlaku vzduchu.

Během dnešního dne 24.5. se v poledních hodinách začnou v jihozápadní polovině území místy tvořit bouřky, které mohou být silné (přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, kroupy a nárazy větru) a na jihu a jihozápadě Čech i velmi silné, doprovázené přívalovými srážkami kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru. Bouřková činnost bude v noci na pátek jen částečně slábnout a silné bouřky se místy budou tvořit v jihozápadní polovině území také během pátku 25.5. V pátek večer a v noci na sobotu budou bouřky slábnout.

Meteorologické upozornění ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.
Zdroj: ČHMÚ.