Homepage»Upozornění»Dnes se od západu k východu přeženou silné bouřky

Dnes se od západu k východu přeženou silné bouřky

Sobota 2.července 2016 v 09:09h Přečteno: 3755 x

Od západu začíná postupovat přes Čechy studená fronta. Před ní bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu zejména na Moravu a do Slezska.

Přechod studené fronty doprovází a budou doprovázet bouřky. Jejich intenzita při postupu k východu bude odpoledne a večer zesilovat. To znamená, že nejsilnější bouřky se mohou vyskytnout večer na východě ČR. Během noci na zítřek (3. 7.) budou bouřky slábnout. V silných bouřkách se může lokálně vyskytnout přívalový déšť (s krátkodobými úhrny kolem 40 mm), silný nárazový vítr (kolem 20 m/s, tj. kolem 72 km/h) a kroupami.

V sobotu 2.7. se na Moravě a ve Slezsku v polohách do 400 m n.m. místy očekávají nejvyšší odpolední teploty nad 31 °C, na jižní Moravě až do 34 °C.

Upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.

Doporučení ČHMÚ k eliminaci přehřátí a dehydratace organismu s možným poškozením zdraví:

  • Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
Zdroj: ČHMÚ.