Homepage»Upozornění»Do středy 5 až 15 cm, na horách 10 až 40 cm nového sněhu

Do středy 5 až 15 cm, na horách 10 až 40 cm nového sněhu

Pondělí 7.ledna 2019 v 15:31h Přečteno: 1520 x

Při postupu tlakové níže přes Polsko k jihovýchodu začne ve druhé polovině noci na úterý zesilovat vítr. Během noci na středu na většině území s výjimkou severozápadu zeslábne. Zejména na frontálním systému spojeném s tlakovou níží, který přejde přes naše území v úterý ráno a dopoledne, se vyskytne sněžení, pod 300 m, v Čechách pod 600 m i déšť.

V úterý k ránu začne v Čechách, ve východní polovině Čech až během dopoledne, vát čerstvý západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Během noci na středu bude vítr zvolna slábnout s výjimkou severozápadu, kde zeslábne až ve středu večer.

Od úterního do středečního rána napadne 5 až 15 cm, na horách 10 až 40 cm nového sněhu.

V důsledku kombinace větru a sněhu se budou od úterního rána od středních poloh místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Jejich tvorba bude ustávat během středečního rána.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
  • Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.
  • V případě mokrého sněhu dochází i ke škodám na lesním porostu a polomům.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
Zdroj: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha.