Homepage»Upozornění»Na Českou republiku se žene vichřice, způsobí značné škody

Na Českou republiku se žene vichřice, způsobí značné škody

Neděle 9.února 2020 v 11:06h Přečteno: 1875 x

V silném jihozápadním, postupně západním proudění bude přes naše území přecházet studená fronta. Vítr bude během pondělí dosahovat nárazů 20 až 30 m/s, na horách 30 až 40 m/s. Očekávají se velké škody.

Vítr v Čechách

Nejsilnější nárazy se čekají v krajích Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina. Zde bude vítr extrémně silný a foukat bude od západu, ojediněle s nárazy nad 110 km/h.

Jsou očekávána rozsáhlá poškození stromů a lesních porostů, vyvracení stromů, škody na majetku a některých budovách. Pravděpodobná přerušení elektrických vedení. Výrazně ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy.

Vítr na Moravě a ve Slezsku

O něco mírnější situace se čeká na Moravě a ve Slezsku tj. v krajích Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj. Zde vítr bude bude velmi silný od západu s nárazy nad 90 km/h.

I zde jsou však očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení.

Upozornění od ČHMÚ

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Zdroj: ČHMÚ.