Homepage»Upozornění»Na SV Moravy náledí, na Vysočině a na SV Čech silný vítr

Na SV Moravy náledí, na Vysočině a na SV Čech silný vítr

Pondělí 8.ledna 2018 v 20:10h Přečteno: 2058 x

Mezi tlakovou výší nad severovýchodní Evropou a brázdou nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou k nám bude proudit teplý vzduch od jihu.

Během noci na úterý začne zesilovat jihovýchodní vítr a v oblasti Českomoravské vrchoviny a východních a severovýchodních Čech bude během dne vítr silný s nárazy 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h), v Krkonoších kolem 30 m/s (110 km/h). Večer bude vítr slábnout.

Na severovýchodě území se budou v noci na úterý nejnižší noční teploty pohybovat kolem 0 °C, mokré povrchy budou namrzat a místy se bude tvořit náledí.

Meteorologické upozornění

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků silného větru:

  • Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků náledí:

  • Na severovýchodě území budou vozovky a chodníky místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
Zdroj: ČHMÚ.