Homepage»Upozornění»O víkendu hrozí silné bouřky, může napršet i 45 mm srážek

O víkendu hrozí silné bouřky, může napršet i 45 mm srážek

Sobota 6.června 2020 v 09:47h Přečteno: 1000 x

V sobotu se očekávají bouřky spíše v Jihočeském kraj (Dačice, Jindřichův Hradec), Královéhradecký kraj (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubickém kraj, Kraji Vysočina, Jihomoravský kraj (Boskovice, Tišnov), Olomoucký kraj (Jeseník, Šumperk, Zábřeh). Výstraha na bouřky pro dnešní sobotní den platí od 14 hodiny do nedělní 7 hodiny ranní. Místy se vyskytnou silné bouřky doprovázené zejména intenzivními srážkami s úhrnem kolem 35 mm.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

V neděli se očekávají bouřky hlavně na Moravě a ve Slezsku, přesněji v krajích Jihomoravský (Blansko, Brno, Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Ivančice, Kuřim, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Veselí nad Moravou, Vyškov, Znojmo, Židlochovice), Olomoucký (Hranice, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Uničov), Zlínský a Moravskoslezský. Zde se mohou místy se vyskytnou silné bouřky doprovázené zejména intenzivními srážkami s úhrnem kolem 45 mm. Výstraha ČHMÚ zde platí od nedělní 12 hodiny a platí do půlnoci.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Pardubickém kraji (Králíky, Lanškroun, Moravská Třebová) a Olomouckém kraji (Jeseník, Mohelnice, Šumperk, Zábřeh) v důsledku intenzivních srážek bude docházet k výrazným vzestupům hladin vodních toků s možností dosažení 1. SPA. V oblastech zasažených intenzivnějšími srážkami nelze, zejména na menších tocích, vyloučit krátkodobé dosažení i vyšších SPA.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevu

  • Lokálně se očekává intenzivní déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod.
  • Nebezpečí mohou představovat i blesky a zesílení větru.
  • Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem.
  • Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.
  • Vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů.
  • Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě.
  • Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku.
  • Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu (na www.chmi.cz nebo v médiích).
Zdroj: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha.