Homepage»Upozornění»Pozor na nebezpečí vzniku požárů a vítr s nárazy až 20 m/s

Pozor na nebezpečí vzniku požárů a vítr s nárazy až 20 m/s

Úterý 23.dubna 2019 v 08:44h Přečteno: 1702 x

Mezi prohlubující se brázdou nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou a tlakovou výší na severovýchodní Evropou bude zesilovat jihovýchodní proudění.

Suché a teplé počasí s nedostatkem srážek bude pokračovat a v důsledku toho bude postupně narůstat nebezpečí vzniku požárů. Přechodně výraznější nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů očekává ČHMÚ zejména v úterý, kdy bude foukat jihovýchodní nárazový vítr.

Čerstvý až silný jihovýchodní vítr se bude postupně rozfoukávat v úterních ranních a dopoledních hodinách na většině území státu (s výjimkou jihozápadních Čech a severovýchodu Moravy a Slezska). Vítr bude dosahovat v nárazech rychlostí kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), přičemž nejvyšší nárazy jsou předpokládány na úterní odpoledne a podvečer. Vítr bude foukat až do noci na středu, v průběhu které by měl začít zvolna slábnout.

ČHMÚ doporučení:

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

  • V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
  • Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.
  • Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Doporučení ke zmírnění následků silného větru:

  • Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Při řízení auta jet opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
Zdroj: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha.