Homepage»Upozornění»Pozor na sněhové jazyky a tvorbu náledí

Pozor na sněhové jazyky a tvorbu náledí

Středa 9.ledna 2019 v 15:51h Přečteno: 1871 x

Kolem tlakové níže, která bude postupovat z Polska přes Moravu a Slezsko k jihu, k nám bude proudit studený vzduch od severu.

Zejména na českých horách a Českomoravské vrchovině bude pokračovat trvalejší sněžení, při kterém do čtvrtečního rána napadne ještě kolem 10 cm sněhu, v Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších to může být 10 až 30 cm nového sněhu. V důsledku kombinace čerstvého větru a sněhu se budou v Čechách a na Českomoravské vrchovině od poloh nad 500 m n. m. do čtvrtečního večera místy tvořit sněhové jazyky.

V oblasti Krušných a Jizerských hor a také Krkonoš bude tvorba nejen sněhových jazyků ale i závějí trvat až do noci ze čtvrtka na pátek.

Ve středu večer a v noci na čtvrtek se v nižších polohách (pod 400 m n. m.) Moravy a Slezska začne místy vytvářet náledí. Ve čtvrtek večer a v noci na pátek se očekává tvorba náledí v nižších polohách (pod 400 m n. m.) Čech a Českomoravské vrchoviny.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Při cestování sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.
  • Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.
  • Na horách sledovat informace Horské služby (http://www.horskasluzba.cz) a dodržovat jejich pokyny.
  • V případě mokrého sněhu dochází i ke škodám na lesním porostu a polomům.
Zdroj: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha.