Homepage»Upozornění»Pozor na tvorbu náledí, na komunikacích to bude klouzat!

Pozor na tvorbu náledí, na komunikacích to bude klouzat!

Neděle 6.listopadu 2016 v 20:54h Přečteno: 2707 x

Přes střední Evropu postupuje zvolna k východu zvlněná studená fronta. Za ní k nám začíná proudit studený vzduch od západu až severozápadu.

Při postupu zvlněné studené fronty přes střední Evropu se během neděle budou na většině našeho území vyskytovat občasný déšť nebo přeháňky. Na severozápadě se srážky objeví jen ojediněle. Během večera a noci na pondělí budou srážky přecházet v Čechách postupně v polohách nad 500 m ve sněžení. Na jihozápadě Čech a na Českomoravské vrchovině napadne 0 až 5 cm, na Šumavě až 10 cm nového sněhu.

Během noci na pondělí bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti místy až na polojasno. Teploty vlhkých povrchů pak budou v západní polovině území klesat většinou pod bod mrazu a bude se místy tvořit náledí. Nejčetnější tvorbu náledí lze očekávat v místech, kde v neděli večer a v první polovině noci na pondělí napadne nový sníh.

Je pravděpodobné, že na některých místech se bude náledí vytvářet i v dalších dnech. Výstrahu proto bude ČHMÚ v případě potřeby upřesňovat.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Lokálně se bude vytvářet náledí. Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
  • Na jihozápadě území se při tvorbě sněhové pokrývky a následném poklesu teploty povrchu pod bod mrazu očekává rozsáhlejší výskyt náledí. Omezit vycházení ven, při pohybu venku chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by raději neměli vycházet.
Zdroj: ČHMÚ.