Homepage»Upozornění»Pozor na velmi silné bouřky, napršet může až 50 mm za hodinu

Pozor na velmi silné bouřky, napršet může až 50 mm za hodinu

Pondělí 11.června 2018 v 11:37h Přečteno: 1701 x

Nad střední Evropou se bude vlnit studená fronta oddělující teplý vzduch na jihu od chladnějšího na severu.

Během dnešního odpoledne a večera se v Čechách a na Českomoravské vrchovině budou místy vyskytovat bouřky, ojediněle mohou být silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h). V jihozápadních, jižních a středních Čechách se mohou vyskytnout i bouřky velmi silné s úhrny kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru přes 25 m/s (90 km/h). Během noci na úterý budou bouřky od západu slábnout a srážky budou ustávat.

Meteorologické upozornění ČHMÚ

Vzhledem k očekávaným přívalovým srážkám mohou poměrně rychle reagovat hladiny menších a středních toků, a to zejména v oblastech s výraznějším nasycením půdy (Šumava, Brdy).

V úterý se v odpoledních a večerních hodinách mohou v jižní polovině území znovu objevit i silné bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru přes 20 m/s (70 km/h). Během noci na středu bude bouřková činnost ustávat, ale déšť nebo přeháňky budou pokračovat i ve druhé polovině noci a během středečního dne, vyloučené nejsou ojediněle ani vydatnější srážky, které mohou v oblastech s větším nasycením půdy vést k vzestupům hladin řek. V případě potřeby budeme podle aktuálních předpovědních materiálů výstrahu upřesňovat.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků silných a velmi silných bouřek:

  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů a zpevněných povrchů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, podchodů, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz, v aplikaci chytrého telefonu apod.
Zdroj: ČHMÚ.