Homepage»Upozornění»Pozor na zesilující se vítr, v nárazech dosáhne až 20 m/s

Pozor na zesilující se vítr, v nárazech dosáhne až 20 m/s

Čtvrtek 1.prosince 2016 v 13:31h Přečteno: 2430 x

V zesilujícím severozápadním proudění se nad střední Evropou vlní frontální rozhraní. Studená fronta bude postupovat od severozápadu přes naše území později v noci a ráno (pátek).

Ve středu večer a v noci na čtvrtek napadlo na horách na severu a severovýchodě ČR většinou 5 až 20 cm, na Lysé hoře 24 cm nového sněhu. Na Českomoravské vrchovině napadlo místy kolem 10 cm nového sněhu.

Trvalejší sněžení na horách na severu a severovýchodě ČR se bude vyskytovat i během čtvrtka a zpočátku i v pátek. Do pátečního poledne předpokládá ČHMÚ dalších 5 až 15, na návětří až 25 cm nového sněhu. V Krušných horách, na Šumavě a na Českomoravské vrchovině bude sněžení slabší, očekáváme do 10 cm nového sněhu.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Bude zesilovat vítr, na horách až 30 m/s

Ve čtvrtek večer bude zesilovat vítr postupně na silný 8 až 12 m/s s nárazy kolem 20 m/s (72 km/h), na horách kolem 30 m/s (108 km/h). Rychlost větru bude vrcholit v noci na pátek a v pátek ráno a dopoledne, během pátečního dne bude vítr od západu slábnout.

Při sněžení a větru se na horách na severu a zejména na severovýchodě území budou tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Překontrolovat, případně dále zabezpečit stabilitu vánočních stromů na náměstích, zabezpečit stavební jeřáby apod.
  • Dávat pozor na možné lámání větví stromů, popřípadě jejich vyvracení.
  • Při řízení auta jet maximálně opatrně, používat zimní výbavu, zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Sledovat dopravní zpravodajství.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
Zdroj: ČHMÚ.