Homepage»Upozornění»Rozfouká se nám vítr, v nárazech může dosáhnout až 20 m/s.

Rozfouká se nám vítr, v nárazech může dosáhnout až 20 m/s.

Sobota 9.února 2019 v 11:26h Přečteno: 1569 x

Dnes (9.2.) se naše území bude nacházet v čerstvém jihozápadním až západním proudění. Zítra (10.2.) v prohlubující se brázdě nízkého tlaku vzduchu bude postupovat přes střední Evropu k východu frontální systém.

Ve Frýdlantském výběžku a v oblasti Jeseníků a Beskyd, zejména na severní závětrné straně během dnešního dne (9.2.) bude foukat jižní až jihozápadní vítr místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km), na hřebenech kolem 25 m/s (90 km/h). Během odpoledne a večera bude vítr postupně slábnout.

Během nedělního dopoledne (10.2.) nejdříve na východě a severovýchodě území a k večeru i v západní polovině Čech začne foukat čerstvý jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h) a později odpoledne a večer se bude měnit na jihozápadní.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků silného větru:

  • Zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty (květináče, zahradní nábytek, plechy, apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství.
  • Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby (http://www.horskasluzba.cz).
Zdroj: Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ - Praha.