Homepage»Upozornění»Silné bouřky s možností ojedinělého krupobití hrozí i dnes

Silné bouřky s možností ojedinělého krupobití hrozí i dnes

Úterý 31.května 2016 v 07:16h Přečteno: 3060 x

Nad střední Evropou se bude po celý tento týden udržovat rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu. Zejména v odpoledních hodinách lze proto očekávat bohatou přeháňkovou, případně i bouřkovou činnost.

V úterý se budou zpočátku místy vyskytovat přeháňky, ojediněle i bouřky. Kolem poledne začne srážek přibývat. Budou se vyskytovat na většině území přeháňky a místy bouřky, které budou ojediněle intenzivní, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm, kroupami nebo silnými nárazy větru kolem 20 m/s (72 km/h).

Nejvyšší pravděpodobnost výskytu silných bouřek je v úterý v krajích Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Vysočina, nejnižší naopak na západě Čech.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Během noci na středu bude srážková činnost slábnout, ale v odpoledních hodinách lze minimálně do pátku 3.6. očekávat na většině území přeháňky a místy bouřky, které mohou být ojediněle intenzivní. Dle potřeby budou proto vydávány další výstrahy ČHMÚ.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Sledovat vývoj situace pomocí záběrů z meteorologických radarů zobrazených na webových stránkách ČHMÚ (www.chmi.cz) nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu apod.
Zdroj: ČHMÚ.