Homepage»Upozornění»Silné bouřky se budou vyskytovat na celém území ČR

Silné bouřky se budou vyskytovat na celém území ČR

Středa 27.července 2016 v 10:58h Přečteno: 3227 x

Nad střední Evropou se udržuje v nevýrazném tlakovém poli teplý a vlhčí vzduch. Během odpoledne bude přes Čechy, v noci přes Moravu a Slezsko postupovat k východu studená fronta.

Dnes se budou opět v teplém a vlhkém labilním vzduchu vytvářet místy přeháňky a bouřky. Tvorba a intenzita bouřek bude v průběhu odpoledne a večera v Čechách, během noci na Moravě a ve Slezsku podporována a zesilována od západu postupující studenou frontou. V popsaném období se mohou ve všech krajích republiky ojediněle vyskytnout silné bouřky, které budou provázeny především přívalovým deštěm, v krajních případech s krátkodobým úhrnem kolem 45 mm. V bouřkách se mohou ojediněle vyskytnout také menší kroupy a lokální nárazy větru do 20 m/s.

Bouřková činnost bude slábnout v pozdějších večerních hodinách nejprve na západě Čech, v průběhu noci pak od západu i na ostatním území. K ránu se silné bouřky mohou výjimečně objevit pouze na východě a severovýchodě území.

V důsledku lokálních přívalových srážek může dojít k rychlým vzestupům hladin, zejména na menších tocích. Na těchto tocích se nedá vyloučit ani krátkodobé překročení nižších stupňů SPA.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů způsobených silnými bouřkami:

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • V přírodě vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Dávat pozor na možnost pádu drátů elektrických vedení.
  • Za jízdy autem snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.
Zdroj: ČHMÚ.