Homepage»Upozornění»Teploty mohou ojediněle vystoupat až k 38°C, hrozí bouřky

Teploty mohou ojediněle vystoupat až k 38°C, hrozí bouřky

Středa 8.srpna 2018 v 10:00h Přečteno: 1647 x

Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám proudí od jihozápadu velmi teplý vzduch. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta, která přinese ochlazení.

Kvůli dlouhotrvajícímu velmi teplému a suchému počasí přetrvává na většině území ČR nebezpečí vzniku požárů. Vysoké riziko je zejména v severní polovině Čech a na střední a jižní Moravě.

Riziko požárů od ČHMÚ
Riziko požárů nad územím České republiky. Zdroj: ČHMÚ

Dnes ve středu (8.8.) se v západní polovině Čech mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky s přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 mm a kroupami.

Dnes ve středu (8. 8.) a ve čtvrtek (9. 8.) bude vrcholit příliv teplého vzduchu. V odpoledních hodinách předpokládáme teploty nejčastěji mezi 31 až 35 °C, v nižších polohách můžeme ojediněle naměřit ve středu až 37 °C, ve čtvrtek 32 až 36 °C, v nižších ojediněle až 38 °C.

V pátek (10. 8.) očekáváme od západu přechod studené fronty přes naše území a s tím i pokles teplot. Na Moravě a ve Slezsku předpokládáme i v pátek odpoledne teploty mezi 29 až 33 °C, ke zmírnění veder na východě dojde až v sobotu.

Výstraha ČHMÚ pro vysoké a velmi vysoké teploty se vztahuje pro polohy do 600 m n. m.

Meteorologické upozornění ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ:

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

  • V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
  • Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.
  • Dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Doporučení pro zmírnění následků silných bouřek

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na meteorologických radarech na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v mobilní aplikaci ČHMÚ.

Doporučení k eliminaci přehřátí a dehydratace organismu s možným poškozením zdraví:

  • Velmi vysoké teploty mohou způsobit přehřátí a dehydrataci organismu. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.
  • Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).
  • Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.
Zdroj: ČHMÚ.