Homepage»Upozornění»Upozornění: v úterý hrozí silné bouřky, na JV může být až 34°C

Upozornění: v úterý hrozí silné bouřky, na JV může být až 34°C

Pondělí 12.července 2021 v 10:52h Přečteno: 986 x

V úterý (13. 7.) překročí teploty zejména v Jihomoravském a Zlínském kraji 31 °C, na jihu Moravy mohou dosáhnout až 34 °C.
Odpoledne a večer bude od jihozápadu zvolna postupovat pásmo silných až velmi silných bouřek s přívalovými srážkami, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Platnost ČHMÚ výstrahy: od úterý 13.07.2021 11:00h do čtvrtka 15.07.2021 00:00h

Jednotlivé bouřkové buňky (tvořící toto pásmo bouřek) se budou pohybovat k severu až k severozápadu, takže přes některé oblasti může přejít i více bouřek po sobě. Nejnebezpečnějšími projevy proto budou přívalové srážky s úhrny 40 až 80 mm, výjimečně i vyššími. Během noci na středu (14. 7.) postoupí bouřkové pásmo až nad Českomoravskou vrchovinu a do východních Čech a bude slábnout.

Vzhledem k výše uvedeným srážkám může hlavně v noci na středu docházet k výraznějším vzestupům, zejména na menších tocích. V povodí Berounky, Ohře, na přítocích dolního Labe, v povodí horní Vltavy a Otavy může z důvodu předchozího nasycení docházet k překročení 1.SPA. V povodí Klabavy a Úslavy je v důsledku předchozích srážek půda velmi nasycená a vzestupy mohou být okamžité a prudké, nelze vyloučit překročení 2. SPA.

Pravděpodobně ještě ve středu se mohou v Česku vyskytnout silné bouřky a vydatné srážky. Výstrahu budeme zítra upřesňovat.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.