Homepage»Upozornění»V bouřkách může napršet 30 mm, ojediněle až 45 mm během krátké doby

V bouřkách může napršet 30 mm, ojediněle až 45 mm během krátké doby

Pátek 16.července 2021 v 10:37h Přečteno: 953 x

Počasí u nás bude ovlivňovat výšková tlaková níže, která se bude přesouvat z Bavorska přes Alpy nad Itálii a Jaderské moře.

Platnost ČHMÚ výstrahy: od pátku 16.07.2021 12:00h do pondělí 19.07.2021 00:00h.

V pátek (16.7.) odpoledne a večer se zejména na severu Olomouckého a v Moravskoslezském kraji mohou vyskytnout silné bouřky s úhrny kolem 30 mm během krátké doby. V sobotu (17.7.) a v noci na neděli se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky nebo přívalový déšť s úhrny kolem 45 mm během krátké doby.

Vzhledem k předchozímu nasycení povodí a dalším lokálním dešťům se mohou na některých říčních profilech vyskytnout 1. (nejnižší) stupně povodňové aktivity. Na tocích odvodňujících Jeseníky a Orlické hory nelze ojediněle vyloučit překročení 2. SPA, zejména na menších tocích.

Srážky budou zesílené také na úpatí Novohradských hor a Šumavy a způsobí výrazné vzestupy hladiny toků v celém povodí horní Vltavy. V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovicemi, Otavy a Blanice hrozí v sobotu v druhé části dne i během celé neděle ojediněle dosažení i vyšších SPA. Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti (1. SPA), ten však může být překročen i v ostatních částech povodí horní Vltavy po hráz VD Orlík.

Doporučujeme sledovat aktualizace předpovědí a upřesňujících výstražných informací ČHMÚ, která proběhne během soboty.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Zdroj: ČHMÚ.