Homepage»Upozornění»V Čechách očekáváme místy velmi silné bouřky s krupobitím

V Čechách očekáváme místy velmi silné bouřky s krupobitím

Pátek 27.května 2016 v 09:33h Přečteno: 3444 x

Nad střední Evropu od západu zasahuje mělká brázda nízkého tlaku vzduchu a zároveň k nám proudí teplý a vlhký vzduchu od jihozápadu.

Během pátku budou postupovat z Německa do Čech bouřky a v odpoledních hodinách se také budou nad naším územím vytvářet. Místy mohou být silné, na jihu a západě Čech i velmi silné. Dále budou postupovat přes naše území k východu, během pozdních odpoledních a večerních hodin postoupí i na Moravu a do Slezska, zde by jejich intenzita již měla slábnout.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doprovázené budou větrem s nárazy kolem 20 m/s (kolem 70 km/h), kroupami a přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 mm/h. Další bouřky se budou na našem území vykytovat v i sobotu 28.5. a v neděli 29.5., případné varování před nimi bude vydáno zítra.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků silných bouřek:

  • Při přívalovém dešti může voda rychle stékat ze svahů, rozvodnit malé toky nebo zaplnit jindy suchá koryta. Docházet může k zatopení podjezdů, sklepů a jiných nízko položených míst.
  • Nárazový vítr může pohybovat volně uloženými předměty, poškodit lehké stavby (stany, altány), lámat větve nebo vyvracet stromy.
  • Větší korupy mohou poškodit střechy, automobily a působit jiné škody na majetku.
  • Je vhodně dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
Zdroj: ČHMÚ.