Homepage»Upozornění»V Čechách silné bouřky, na Moravě naopak velmi teplo s 36°C

V Čechách silné bouřky, na Moravě naopak velmi teplo s 36°C

Čtvrtek 3.srpna 2017 v 11:10h Přečteno: 2252 x

Před zvlněným frontálním rozhraním k nám vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihu.

Maximální teploty v jihovýchodní polovině Čech a na Moravě a ve Slezsku v polohách do 600 m n. m. budou dnes (čtvrtek) překračovat 31 °C, na jižní a jihovýchodní Moravě 34 °C. Teploty nad 31 °C budou i zítra (pátek) na většině míst na Moravě a ve Slezsku. Na jihovýchodě Moravy se budou vyskytovat i v sobotu, proto bude ČHMÚ výstrahu před vysokými teplotami v dalších dnech upřesňovat.

Dnes odpoledne se od západu místy vyskytnou bouřky, v Čechách ojediněle i silné s kroupami a nárazy větru.

Na jihovýchodě našeho území zůstává vzhledem k déletrvajícímu suchu zvýšené riziko nebezpečí požárů. Výraznější srážky zde očekáváme až v neděli, výstrahu proto bude ČHMÚ upřesňovat.

Meteorologické upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ

Doporučení k eliminaci přehřátí a dehydratace organismu s možným poškozením zdraví:

  • Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům. Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, není vhodné pít ledově vychlazené nápoje. -Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

Doporučení ke zmírnění následků jevů velmi silných bouřek:

  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví, kroupami a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v mobilních zařízeních.

Doporučení k vyvarování se aktivit, které by mohly vyvolat požár:

  • V lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.
  • Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které v případech sucha a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány.
  • Dbát na úsporné hospodaření s vodou.
Zdroj: ČHMÚ.