Homepage»Upozornění»V jižní polovině České republiky bude vydatně pršet

V jižní polovině České republiky bude vydatně pršet

Neděle 2.září 2018 v 22:05h Přečteno: 1775 x

Počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže nad severní Itálií.

V jižní polovině našeho území se v uplynulém období 36 hodin vyskytly místy vydatnější srážky, napršelo v průměru 10 až 60 mm. Až do pondělí 3. 9. bude nadále pršet, místy vydatně, předpokládané celkové úhrny za období 3 dnů (31. 8. večer až 3. 9. večer) se budou pohybovat v rozmezí 40 až 120 mm. V průběhu období bude intenzita deště přechodně zesilována i bouřkami, krátkodobé úhrny mohou dosáhnout až 30 mm. V průběhu pondělního večera 3. 9. bude intenzita deště zvolna slábnout.

Silnější bouřky jsou předpokládány v neděli 2. 9. odpoledne a večer a zpočátku noci na pondělí 3. 9. ve východní polovině území. Bouřky mohou být ojediněle provázené přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny mezi 30 až 50 mm.

Při přívalových srážkách může docházet k rychlému odtoku vody z krajiny, hladiny menších toků mohou krátkodobě překročit 1. SPA. V pondělí očekáváme nejvydatnější srážky v oblasti jižních Čech, na menších tocích v nasyceném povodí Horní Vltavy může docházet k dosažení 1. SPA.

 

Doporučení ke zmírnění následků jevů při výskytu vydatného deště nebo silných bouřek.

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, nebezpečí aquaplaningu.
  • Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
  • Výskyt, vývoj a postup deště nebo bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.
Zdroj: ČHMÚ.