Homepage»Upozornění»V sobotu i v neděli počítejme s bouřkami, ojediněle silnými

V sobotu i v neděli počítejme s bouřkami, ojediněle silnými

Sobota 2.června 2018 v 10:56h Přečteno: 1919 x

Oblast nižšího tlaku vzduchu postoupí ze střední Evropy k východu a počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazné tlakové pole.

Dnes (sobota) a zítra (neděle) se budou v nevýrazném tlakovém poli nad naším územím tvořit bouřky, a to zejména v odpoledních hodinách. Na severu a východě našeho území se mohou ojediněle vyskytnout i silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami a kroupami. Častěji se silné bouřky vyskytnou v oblasti hor na severu a východě. Vyšší srážkové úhrny v intenzivních bouřkách očekáváme v neděli.

V sobotu odpoledne a večer očekáváme na severu a východě ojediněle výskyt silných bouřek doprovázených úhrny srážek kolem 30 mm a kroupami, zejména na horách. V noci na neděli budou bouřky ubývat a slábnout.

V neděli během dne očekáváme na severu a východě ojediněle výskyt silných bouřek doprovázených úhrny srážek kolem 40 mm a kroupami, zejména na horách. Později večer budou bouřky ubývat a slábnout.

Meteorologické upozornění ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.
Zdroj: ČHMÚ.