Homepage»Upozornění»Východní polovinu České republiky zasáhnou silné bouřky

Východní polovinu České republiky zasáhnou silné bouřky

Sobota 30.července 2016 v 09:10h Přečteno: 5025 x

Během noci na neděli postoupí nad naše území od západu zvlněná studená fronta. Během dne a noci na pondělí postoupí přes naše území dále k východu. Před ní bude na Moravu a do Slezska proudit teplý vzduch od jihozápadu.

Na zvlněné studené frontě se během nedělního dne vyskytnou v Čechách přeháňky a místy bouřky, i silné, ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 30 mm, kroupami nebo silnými nárazy větru kolem 20 m/s.

Na Moravě a ve Slezsku teploty před studenou frontou ještě vystoupí místy nad 31 °C.

Odpoledne bude zvlněná studená fronta s bouřkami postupovat k východu. Zejména ve východní polovině území se mohou objevit i velmi silné bouřky, ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 50 mm, kroupami o velikosti přes 2 cm a velmi silnými nárazy větru kolem 25 m/s.

V Čechách a na Českomoravské vrchovině bude ve večerních hodinách přeháňková a bouřková činnost zvolna ustávat. Na Moravě a ve Slezsku budou bouřky místy přecházet v trvalý déšť, který bude od jihozápadu ustávat až ve druhé polovině noci na pondělí 1.8.

Upozornění od ČHMÚ

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.
  • Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.
  • S ohledem na vysoké teploty na východě území omezit tělesnou zátěž, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu a věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.
Zdroj: ČHMÚ.