Homepage»Upozornění»Vydatné srážky budou zvedat hladiny řek, hlavně na severu

Vydatné srážky budou zvedat hladiny řek, hlavně na severu

Čtvrtek 14.července 2016 v 10:50h Přečteno: 2781 x

Kolem tlaková níže, která se vytvoří nad Slovenskem a postoupí nad Polsko, k nám bude od severozápadu proudit chladný a vlhký vzduch.

Do středeční 22. hod napršelo většinou do 10 mm za 6 hod, v Čechách v bouřkách místy i přes 25 mm za 6 hod. V noci na čtvrtek 14. 7. a ve čtvrtek přes den i nadále očekáváme na většině území déšť, místy vydatný. Zejména na horách na severu a severozápadě budou úhrny přes 35 mm za 12 hod. Na návětří Krušných, Jizerských hor a Krkonoš můžou ojediněle dosahovat úhrny i přes 50 mm za 12 hod. Srážky budou ve čtvrtek večer postupně slábnout.

Upozornění od ČHMÚ

Vzhledem k předpokládaným srážkám bude docházet během dne a noci na pátek k výrazným vzestupům hladin či jejich kolísání.

Na některých tocích, které odvodňují zejména Český les, Šumavu, Novohradské hory a Brdy, kde je po předchozích srážkách vyšší nasycenost území, očekáváme dosažení 1. SPA. Na tocích v povodí Lužické Nisy (Lužická Nisa, Mandava, Smědá), v povodí horní Jizery a na Kamenici očekáváme dosažení 2. SPA. Zejména na Smědé nelze vyloučit krátkodobé dosažení 3. SPA. Ojediněle může dojít k dosažení nižších SPA na malých a středních tocích i v ostatních povodích, které budou zasaženy intenzivními srážkami. Kulminace očekáváme většinou během čtvrtečního večera (14. 7.). V povodí Lužické Nisy, horní Jizery a Kamenice by měly toky kulminovat až během noci na pátek a pátečního dne (15. 7.).

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, nebezpečí aquaplaningu.
  • Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
  • Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).
  • Nutno vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v bezprostředním okolí (koupání, jízda lodí, apod.).
  • Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru ČR.
Zdroj: ČHMÚ.