Homepage»Upozornění»Vydatné srážky na jihu Čech zvednou hladiny řek

Vydatné srážky na jihu Čech zvednou hladiny řek

Úterý 12.června 2018 v 19:38h Přečteno: 1215 x

Nad Slovenskem a Rakouskem se bude nadále vlnit studená fronta a částečně bude ovlivňovat i počasí u nás.

Dnes později odpoledne a večer se mohou na jihu Čech vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru přes 20 m/s (70 km/h). Během noci na středu budou bouřky přecházet do trvalého a vydatného deště. Déšť bude během středečního dopoledne postupně slábnout.

Vzhledem k aktuálnímu nasycení půdy mohou vést vydatné srážky v jižních Čechách k vzestupům hladin zejména menších a středních toků. Nejvýraznější vzestupy očekáváme na tocích odvodňujících Šumavu a Novohradské hory, a to zejména ve druhé polovině noci. Horní úseky toků budou kulminovat ve středu během dne, pravděpodobně na úrovni 1. SPA. V důsledku dotoku se následně budou zvyšovat průtoky také dolních částí zasažených toků.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, zatopení níže položených míst, podchodů, sklepů apod.
  • Při průtoku vody přes komunikace či jejich zatopení nevjíždět do vody, pozor na podemletí krajnic a mostů.
  • Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, nebezpečí aquaplaningu.
  • Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).
  • Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.
  • Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ). Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na stránkách ČHMÚ www.chmi.cz, v aplikaci chytrého telefonu apod.
Zdroj: ČHMÚ.