Homepage»Upozornění»Vydatný déšť bude zvedat hladiny řek ojediněle až k 3.SPA, na horách bude sněžit

Vydatný déšť bude zvedat hladiny řek ojediněle až k 3.SPA, na horách bude sněžit

Pondělí 12.října 2020 v 11:44h Přečteno: 946 x

Počasí u nás ovlivňuje prohlubující se tlaková níže, která bude postupovat z Balkánu nad střední Evropu. Ta přinese nejen chladnější počasí, ale také trvalejší srážky a sněžení zhruba od 800 metrů nad mořem.

Aktualizovaná výstraha dnes 13.10. od ČHMÚ

Sněžení na horách

V polohách zhruba od 800 metrů může napadnout 10 až 30 cm nového sněhu za 24 hodin.

Vydatné srážky s úhrny až 80 mm

ČHMÚ kromě sněžení očekává i vydatnější srážky v podobě deště. Na větší části území České republiky může napršel za 24 hodin 30 až 60 mm srážek, místy až 80 mm srážek. Ve žluté barvě mapy naprší do 60 mm, oranžová představuje až 80 mm srážek.

Hladiny řek budou stoupat, ojediněle až na 3.SPA

Vlivem vydatný srážek budou stoupat hladiny řek. Nejvíce na Pardubicku a Chrudimsku, kde ČHMÚ očekává i třetí povodňový stupeň. Na ostatním území to bude převážně 1. a 2. povodňový stupeň.

Žlutá barva na mapě znamená: Povodňová bdělost – 1. (nejnižší) stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech.

Oranžová barva na mapě znamená: Povodňová pohotovost – 2. stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny.

Červená barva na mapě znamená: Povodně. 3. (nejvyšší) stupeň povodňové aktivity v některých říčních profilech. Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti a může omezit lidskou činnost.

Zdroj: ČHMÚ.