Homepage»Upozornění»Západ Čech zasype nový sníh, napadnout může až 15cm sněhu

Západ Čech zasype nový sníh, napadnout může až 15cm sněhu

Neděle 12.listopadu 2017 v 11:08h Přečteno: 2317 x

Přes naše území bude v neděli odpoledne a večer postupovat k východu frontální vlna. Za ní k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu.

Dnes odpoledne a večer očekává ČHMÚ od západu na většině území déšť, od vyšších poloh sněžení. K večeru začne déšť na západě a severozápadě Čech přecházet i ve středních a nižších polohách ve sněžení. Zejména na západě Čech se bude vytvářet sněhová pokrývka a přechodně může sněžit i silně (kolem 3 cm/1 hod.), do půlnoci může napadnout kolem 10 cm nového sněhu, na horách kolem 15 cm. Během večera a noci na pondělí bude déšť přecházet ve sněžení i na ostatním území Čech, sněhová pokrývka ale nepřesáhne 5 cm a sněžení bude během noci slábnout.

V noci na pondělí a během pondělního dne bude trvaleji sněžit hlavně na horách. V Beskydech bude vydatněji sněžit i v podhůří, napadnout může až 10 cm nového sněhu. Později večer sněžení zeslábne.

Na horách se budou vzhledem k čerstvému větru a nové sněhové pokrývce místy tvořit sněhové jazyky. Na severu Čech už od nedělního večera, v Jeseníkách a Beskydech od pondělního rána.

Během noci na pondělí budou teploty v Čechách a na Českomoravské vrchovině klesat na +2 až -2 °C. Povrchy mokré po předchozím dešti nebo od tajícího sněhu mohou místy namrzat a bude se tvořit náledí a zmrazky. Na ostatním území se budou náledí nebo zmrazky tvořit jen výjimečně, zejména na horách a ve vyšších polohách.

Meteorologické upozornění

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:

  • Při cestování sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.
  • Doporučuje se zimní výbava, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.
  • Vzít v úvahu možnost náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky a přizpůsobit tomu rychlost jízdy.
  • Sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství.
  • Na horách sledovat informace Horské služby (http://www.horskasluzba.cz) a dodržovat jejich pokyny.
  • V případě mokrého sněhu dochází i ke škodám na lesním porostu a polomům.
  • Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám.
Zdroj: ČHMÚ.