Homepage»Globální oteplování»Česká republika se stane vhodnější pro pěstování lanýžů

Česká republika se stane vhodnější pro pěstování lanýžů

Pátek 4.prosince 2020 v 11:09h Přečteno: 1698 x

Podle výsledků výzkumu českých a zahraničních výsledků bude Střední Evropa v souvislosti se změnou klimatu vhodnější pro pěstování lanýžů. Jižní Evropa, kde tyto podzemní houby rostou, bude pro jejich růst příliš teplá.

 

Miroslav Trnka z projektu InterSucho pro ČTK uvedl, že postupným oteplováním se charakter současného klimatu Středomoří bude přesouvat na sever, tedy i do střední Evropy. Přinese to tak s sebou vyhlídku na pěstování lanýžů a rozšíření dalších středozemních druhů v ČR.

Lanýže přinášejí ročně v tradičních pěstitelských oblastech desítky milionů eur. V těchto regionech však poroste průměrná teplota rychleji než v jiných oblastech. Kvůli tomu tak lanýži přijdou i vhodné podmínky k růstu.

 

Budoucí nárůst teploty a možnosti pěstování lanýžů v České republice zkoumal Trnkův tým z Ústavu globální změny Akadamie věd ČR ve spolupráci s experty z Velké Británie, Německa a Španělska.

Odborníci zjišťovali, zda budou v České republice vhodné podmínky pro pěstování dvou nejznámější druhů lanýžů, které lze uměle pěstovat. Šlo tak o lanýže letního, který se běžně vyskytuje po celé Evropě a lanýže černovýtrusého, který je považovaný za černý diamant a jeho největšími producenty jsou Francie, Španělsko a Itálie. Shromáždili nejdříve data z pěti desítek vědeckých prací a analyzovali je. Výsledky propojili se znalostmi expertů z univerzit Cambridge, Freiburgu a španělské Lleidy.

Výzkum tak ukázel, že mírné oteplení jednoznačně zlepší podmínky pro pěstování lanýže letního v České republice. Výrazně oteplení by však pěstování tohoto druhu proti současném stavu ztížilo. Z klimatické změn by v obou případech profitoval lanýž černovýtrusý, pro jehož růst zde zatím nejsou potřebné podmínky.

 

Hlavní autor studie Tomáš Čejka uvedl, že pěstování lanýžů v ČR přinese i ekologické výhody - podpoří totiž biodiverzitu a obnovu přirozeného vodního režimu v krajině. Lanýže se totiž pěstují v symbióze s rozvolněně rostoucími duby či lískami na extenzivních plantážích. Podle něj je však otázkou, zda budou zemědělci chtít příležitosti využít

 


Zdroj: ČTK.