Homepage»Globální oteplování»Třetina ledovců zmizí z Himálaje a Hindúkuše do konce století

Třetina ledovců zmizí z Himálaje a Hindúkuše do konce století

Pondělí 16.března 2020 v 06:52h Přečteno: 971 x

Kvůli globálnímu oteplování podle odborníků roztaje do roku 2100 minimálně třetina ledovců v asijských pohořích Himálaj a Hindúkuš, což ovlivní životy dvou miliard lidí. Na první souhrnnou zprávu vyhodnocující daný region upozornil britský list The Guardian. Na studii pracovalo 350 vědců a akademiků z 22 zemí a 185 organizací.

Zpráva hovoří jasně. I přesto, že dodrží všechny státy po celém světě nejpřísnější stanovené cíle pařížské dohody o klimatu z roku 2015 a rychle se sníží uhlíkové emise a teplota se ve srovnání s obdobím před průmyslovou revolucí současně zvýší maximálně o 1,5 °C, i přesto roztaje do roku 2100 v horských pásmech Himálaj a Hindúkuš 36 % ledovců. V případě, že se uhlíkové emise neomezí, zmizí až dvě třetiny ledovců.

Voda nad zlato

Uvedené ledovce zásobují vodou 250 milionů obyvatel regionu Himálaje a Hindúkuše a 1,65 miliardy lidí je závislých na velkých řekách, které v této oblasti pramení. Vyjmenovat můžeme velké toky řek, jako je Ganga, Indus, Mekong a Žlutá řeka. Vědec Philippus Wester, který byl vedoucím projektu upozornil na to, že jde doslova o neslýchanou klimatickou krizi. Za nejvíce šokující zjištění pokládá fakt, že jedna třetina ledovců zmizí, i když v boji s globálním oteplováním dodržíme sliby.

Nejistá budoucnost

Tající ledovce během 30 až 40 let markantně zvýší průtoky řek. U vysokohorských jezer vzniká riziko, že se prolomí břehy a voda zatopí přilehlé oblasti. Od 60. let se následně bude průtok řek snižovat a nejvíce se to projeví na Indu a středoasijských řekách. Zprávu nechalo vypracovat 8 zemí, kterými pohoří vedou, tedy Afghánistán, Pákistán, Indie, Nepál, Bangladéš, Bhútán, Čína a Myanmar, tedy Barma. Hned po Arktidě a Antarktidě je daný region třetí největší zásobárnou ledu na planetě. Vlivem vyšších teplot zmizelo od 70. let minulého století z této oblasti 15 % ledovců.

Neblahé dopady

Nižší průtoky řek sníží výkon vodních elektráren, ze kterých pochází většina elektřiny v tomto regionu. Úbytek vody sníží i produkci farmářů. Už nyní se průtok řek vlivem změn v jarním tání před sezonou monzunových dešťů snižuje, což jde doba, kdy se osévají pole. Monzunové deště už jsou nepředvídatelné a alarmující. Stoletá voda se už nyní objevuje každých padesát let.

Ledovce na planetě

V současné době zatím rostou ledovce v Pákistánu a Afghánistánu. Tyto dvě pohoří se táhnou v délce 3 500 kilometrů a vliv oteplování se v jednotlivých místech značně liší. V některých pohořích jsou některé ledovce stabilní, jiné se dokonce zvětšují, což se podle vědců děje díky zvýšené oblačnosti, ale i ty začnou postupně tát. V Yukonu v Kanadě tají ledovce mnohem rychleji, než se vzhledem ke globálnímu oteplování dalo očekávat a účastníci studie varují před neblahými následky. Ze švýcarských ledovců loni v létě ubylo 1,4 miliardy m3, což tvoří 2,5 % celkové ledové masy.

Rapidní úbytek ledových ploch je i v Antarktidě.